LIME-OS CHILI SZÓSZ RECEPT
HOZZÁVALÓK:
- 1 egész lime kifacsart leve
- Sűritett paradicsom 150 g
- Só ízlés szerint
- Bors egy kávés kanál
- Koriander mag egy teáskanál/friss koriander 1 csokor
- Carolina reaper chili krém ízlés szerint mértékkel
leírás:
Reggeli mellé? Vacsihoz? Meglepnéd a párod? Nem jut eszedbe egy frankó chili szósz recept? Egy jó Tarantino film kísérőjének? Mártogatnád a nachos-t, de nincs mibe? Dobd fel a hangulatot egy friss, ízletes salsa szósszal!
Elkészítési mód:
A szósz olyan egyszerű, és gyors, hogy mire összepattintottam, Márk még a vacak fényképezőnk akku cseréjével sem végzett. Ez a salsa mérhetetlenül friss a lime és koriander miatt, és kellőképp tüzes a Carolina Reaper pikáns vadságának köszönhetően. Ha nincs kedved a bolti, agyon cukrozott salsa szószhoz, és egy filmezős este kiegészítőjét keresed, ez az lesz. Nincs más dolgod, mint a hozzávalókat egymás után egy turmixba tenni, majd néhány perc alatt krémessé zúzni, és kész is.
Okosság:
A salsa a paradicsom őshazájában született. Az inkák találmánya, a – később az aztékok és maják által is kedvelt – salsa alapja a paradicsom. A spanyol konkvisztádorok a gyümölccsel és az abból készített szósszal először Mexikóban találkoztak, 1519 környékén. Az aztékok a paradicsomot chilipaprikával és magvakkal elegyítették, majd ezt a fűszeres mártást kínálták a különféle húsokhoz.