1496. június 11. – Fontos dátum ez a paprikák életében, gondolom, meg is ünneplik a maguk csöndes módján. Ekkor vetett horgonyt Kolumbusz Kristóf két hajója Cádizban, miután visszatért két és háromnegyed évig tartó második amerikai útjáról. Az expedíció orvosa, Diego Alvarez Chanca ugyanis, amikor éppen nem a matrózok nyavalyáit kezelte, begyűjtötte és lerajzolta az indiánok által már réges-régen ismert, használt és termesztett paprika néhány példányát. Így került a paprika az óceán innenső felére, majd spanyol és portugál kereskedők által tovább Afrikába és Ázsiába.

Először dísznövénynek tartották, mert olyan kis csinos volt, a bogyójáról pedig azt híresztelték, hogy mérgező. Fűszernövényi karrierjét, mint oly sok díva, egy beugrásnak köszönheti. 1806 táján az akkor már francia császárrá koronázott Bonaparte Napóleon taktikai okokból kontinentális blokádot rendelt el, ellehetetlenítve többek között a bors Indiából Európába való szállítását is. A paprika vette át a bors szerepét, és így lett az egyik legnépszerűbb fűszernövény. Hazánkban is hasonló utat járt végig.

A paprikák magyar ősanyja Széchy Margit, Zrínyi Miklós nevelőanyjának díszkertjében töltötte napjait 1570 táján, vagyis más országokhoz képest nagyon korán megérkezett hozzánk, egyes források szerint délszláv-török közvetítéssel, mások szerint a portugálok hozták ide. Ki tudja már, hogy volt, az a lényeg, hogy valahogy megérkezett és nagy sikert aratott, mint borspótló fűszer. Teljesen átformálta a hazai gasztronómiát, gondoljunk csak bele, ha ma végig akarunk főzni egy magyaros szakácskönyvet, egy fél kilónyi piros port biztos elhasználunk hozzá. Apropó, szakácskönyv… Az első paprikás recept 1771-ben jelent meg. Ja, és hogy ne maradjunk ki mi se a történelemből, állítólag Magyarországon használták a világon először a pirospaprikát más ízesítő hozzákeverése nélkül. A spanyolok, indiaiak mind keverik más fűszerekkel, úgy használják, de mi csak a tiszta anyagra esküszünk!

Író: Szalai Eszter

Kövess minket a közösségi médiában:

FACEBOOK | INSTAGRAM | FACEBOOK CSOPORT

Pin It on Pinterest

Share This