Cayenne nem bors, hanem chili

cayenne-chili-paprika-nem-bors

ZÁRJUK RÖVIDRE, A CAYENNE HAMARABB PORSCHE, MINT BORS!

Sokak gondolatába, sőt tudatalattijába a multik reklámainak köszönhetően úgy vonult be ez a fűszernövény, hogy bors. Nem, nem az. Mindenről az angol pepper szó tehet. (Egyszerre jelent paprikát és borsot) A legősibb és legismertebb gyógynövény szerte a világon.

Nevét a Dél-Amerika északi részén fekvő, Francia Köztársaság Guyana megyéjének fővárosáról kapta. Mivel itt fedezték fel legelőször ezt a chili fajtát (Cayenne). Az Inka, Azték és Maja civilizációk leginkább gyógyításra használták, a persze ekkor még nem ismert paprikában rejlő kapszaicin nevű hatóanyagnak köszönhetően.

A Maják úgy tartották, hogy a csípős paprika segít a gyomorgörcsök kezelésében, sőt fogínyüket bekenve védekeztek a betegségek, gyulladások ellen. A világ minden pontjára eljutott már, így számtalan más néven ismerik a különböző földrészeken, úgy mint pogánybors, törökbors, Cayenne-bors, ördögbors.

 Információ: 

A kezdetek óta jelen van nálunk ez a fajta chili, a Jalapeno mellett kézenfogva. Megbízható, sokrétű chili, nekünk még soha nem okozott csalódást! Néhány alap információ a Cayenne chiliről. 

 • Közép- és Dél-Amerikából származik.
 • Kolumbusz Kristóf hozta Európába.
 • Számos antioxidánst tartalmaz.
 • Kellemesen erős fajta, csípőssége 30.000 és 50.000 SHU közé helyezhető.
 • A termés 10-25 centiméter hosszú, vékony húsú, vörös színű chili paprika.

Ezek a növények nem nőnek olyan magasra, közel 80-90 cm. Szereti a magas páratartalmat, itt azért óvatosan, figyeljünk a gombás megbetegedésre. Kedveli a sok-sok napfényt, ha szabadföldben van, érdemes zöld raschel hálót húzni föléjük. Ha pedig úgy döntesz, hogy egy gyümölcsfa alá helyezed el, vigyázz a kártevőkre. Jogos a kérdés, hogy mekkora termés várható, nos soha nem számoltuk darabra pontosan. De nálunk okosabbak azt írták, hogy körülbelül egy paprika tövén akár harminc paprika is teremhet, persze megfelelő körülmények között. Termesztése egyáltalán nem bonyolult, semmivel sem nehezebb, mint bármelyik más paprika fajtát. Néhány fontos tanács az előző bejegyzésben olvasható. Természetesen ennek a növénynek is meg vannak a maga betegségei, kártevői, de gondos odafigyeléssel megelőzhető. A leggyakoribb kártevői:

 • Levéltetvek
 • Földi bolhák
 • Gyapottok-bagolylepke
 • Sunyi kapszaicinfüggő szomszéd

 Videó: 

0
  0
  KOSARAD
  Üres a kosaradWebshop