/TOP 5 CHILI PAPRIKA
TOP 5 CHILI PAPRIKA2018-02-21T17:38:07+00:00

carolina_reaper_header.jpg

KÖVESS MINKET INSTAGRAM OLDALUNKON IS! 

A VILÁG LEGERŐSEBB CHILI PAPRIKÁI!

A paprikák neve mellett található SHU jelzés a Scoville Heat Unit rövidítése. Az elnevezését a 20. század elején kidolgozó Wilbur Scoville kémikusról kapta. A skála, lényege pedig a paprikafajták erősségét meghatározó kapszaicin nevű anyag koncentrációjának mérése. 

 1. Carolina Reaper 2,200,000 SHU (Legmagasabb bemért érték)

Carolina Reaper egy Capsicum chinense hibrid, a “Pakistani” Naga Jolokia (Ghost chili) és a Red Habanero keresztezésének eredménye. A hivatalos neve HP22B, mely elvileg a “High power” rövidítése, és a 22-es szám pedig vödör sorszámát jelenti, ahol a növény található volt. Ha nem így volna kérlek javítsatok ki. A chilit az Amerikai Egyesült Államokban Ed Currie nemesítette ki, pontosabban Dél-Karolinában. Átlagos csípőssége 1,569,300 SHU, de egyes egyedek a 2,200,000 feletti SHU értéket is elérik. És jelenleg is a hivatalos világ legerősebb cím képviselője a Guinnes Rekordok Könyve szerint.

Az egyik legfelkapottabb Carolina Reaper tesztelős videó, ahol mellesleg a női nem kóstol!

2. Trinidad Moruga Scorpion 2,009,231 SHU (Legmagasabb bemért érték)

Trinidad moruga scorpion a dobogó első fokán helyezkedő Reaperrel megegyező Capsicum chinense fajta. Furcsálatosság, hogy ez a chili nem került be a Guiness Rekordok Könyvébe. Eredendően Trinidad és Tobagoból, Moruga körzetéből származik a Moruga skorpió chili. De 2012-ben Paul Bosland (Új-Mexikói Állami Egyetem Chile Pepper Intézetének igazgatója) bejelentette, hogy az általa nemesített Trinidad Moruga Scorpion meghaladta az akkor még letaglózóan mágikus 2.000.000 Scoville egységet. A történet érdekessége, hogy Paul figyelmét többek között az Indiába található Szellem chili keltette fel anno, de nem csak az övét, hisz az indiai hadsereg is tanulmányozta épp a chilit, mégpedig, hogy fel lehetne-e használni gránátok gyártásához. De természetesen nem minden egyed rendelkezett ekkora kapszaicin tartalommal, 1.200.000 SHU az átlagos érték, bár így is a Szellem chili felett helyezkedett el.

3. 7 Pot Douglah 1,853,936 SHU (Legmagasabb bemért érték)

Az a bizonyos csokoládé variáció, mely zamatában és ízében is különleges! Gyümölcsösen édeskés, és megbolondít. Az egyik legerősebb chili paprika fajta, mely nem piros színben pompázik! Szokták még továbbá 7 Pod, 7 Pot Brown. Chocolate 7 Pod néven is emlegetni, ha esetleg magvásárlás előtt álltok. Ő is a Capsicum chinense családba sorolható, és a Scoville skálán a maga 1,853,936 értékével az előkelő harmadik helyre tudott felkúszni. Ha úgy nézzük  742-szer erősebb a Jalapeno chilitől. A paprika először zöld színű, majd meg sem áll a éjszínű színkavalkád eléréséig, mely a sötétbarna. A “Dougla” egy trinidadi szó, közvetlen kapcsolata van a hazájához. A trinidadi Dougla szóbol ered, ami egy személyre utal kevert származásból – afrikai és indiai ágból származóra.

Ted Barrus sok chili teszten túl van már, ebben a videóban épp a 7 Pot Douglah került sorra.

4. 7 Pot Primo 1,469,000 SHU (Legmagasabb bemért érték)

Ez a chili paprika az Amerikai Egyesült Államok egyik déli tagállamában, Louisianaban élő kertészeti szakértő nevéhez köthető, Troy Primeauxhoz, becenevén “Primo”. Sikeresen keresztezte a Naga Morich és a Trinidad 7 Pot fajtákat 2005-ben, melynek eredménye ez a majd másfél milliós Capsicum chinense családba tartozó kapszaicin tartály. Átlagos értéke a skálán az 1.000.000 SHU-t produkálta még így is tekintély parancsoló! Az ízére jellemző a gyümölcsösség, a virág jegyek, mely sárga és narancssárga változatban is elérhető. A chili paprikának kis farkincája miatt sokan próbálták lemásolni ezt a keresztezést, hisz félelmetes megjelenést ad a chilinek. Sokan emiatt össze is keverik a jelenlegi rekorderrel, a “Kaszással” hisz megtévesztő tud lenni. A 7 Pot Primo inkább egy hosszúkásabb, vékony húsú chili, míg a Carolina Reaper gömbölyded, rücskös, hosszú farkincájú.

7-pot-primo-header.jpgFotó: pepperhead.com

5. Trinidad Scorpion “Butch T” 1,463,700 SHU (Legmagasabb bemért érték)

A Moruga chilivel ellentétben, ezt az Ausztráliából származó, Capsicum Chinense fajt erősítő  Trinidad Scorpion “Butch T”-t bejegyezték 2011 februárjában a Guinnes Rekordok Könyvébe. Hivatalosan is képviselhette abban az időben a világ legerősebb chili paprikája címet. Az előtte ízlelőbimbókat katonasorba állító Naga Vipert váltotta a scoville skálán erősségben. A termesztő nem más, mint a nevében is említett Butch Taylor volt. A termések pirosra és sárgára érnek be, melynek a végén a skorpió farkára hajazó kinövés található. Az én véleményem szerint egy igazán izgalmas chiliről van szó, már szeletelésnél is rabul ejti áldozatát azzal az illatorgiával!

KÖVESS MINKET INSTAGRAM OLDALUNKON IS! 

Mindenféleképpen ajánlom a növények termesztését, már maga a folyamat is izgalmas, de a végeredmény, ami a kóstolások általi élményhez vezethető, felejthetetlen! Az élvezeti érték semmihez sem fogható, euforikus pillanatok, a felszabadult töménytelen endorfin, mindemellett számtalan jótékony hatás, persze ha ismerjük a mértékletességet.

Kövesd cenzúrázatlan írásaim Instagram oldalamon: @hungarianchilifarmer