Sárga habanero chili paprikák tányéron

A chili pozitív hatásai

A városi környezetünkben, mindennapokban sokszor elfelejtünk megállni egy pillanatra és a világon elcsodálkozni. Elveszítjük azt a szoros kapcsolatot a természettel és az ebből származó erőt és örömöt, amit a hobbikertészek tapasztalnak meg miközben színpompás birodalmukat szépítgetik egy-egy újabb palánta elültetésével vagy gyomlálással szabadidejükben. Nincs is jobb érzés, mint büszkén szemügyre venni a hónapokon át gondosan ápolt csemetéinket és tudni, hogy a két kezünk munkája kerül az ebédlő asztalra.
Megosztás itt: facebook
Facebook
Megosztás itt: pinterest
Pinterest
Megosztás itt: whatsapp
WhatsApp

Növényekkel foglalkozni jó és hálás feladat- már évszázadokkal ezelőtt is megállapították : a természet megnyugtatja és felderíti az embert. A kertészet jót tesz a testnek és a léleknek is. Hiszen egyben a hely, ahol gondolatok, ötletek és álmok nőnek. A “zöldben” töltött idő élménye minden tekintetben hasznunkra válik. De miként is?

Mentális kikapcsolódás

A kertészkedés kiváló stresszoldó, terápiás és léleküdítő program. Fejleszti a mozgáskoordinációt és egyensúlyérzékünket, emellett alvászavarokra is kitűnő alternatív megoldás. Egy holland kutatásban nemrégiben részt vevő, mindössze harmincperces kertészkedést végző csoport tagjainak vérében jelentősen alacsonyabb volt a kortizol (másnéven stresszhormon) szintje az előzetes adatokhoz képest.

Miközben a szabad ég alatt kertészkedünk, testünk a nap UV- sugarainak hatására D-vitamint termel, ami elengedhetetlen az egészséges csontokhoz, fogakhoz, illetve csökkenti a különböző rákos megbetegedések és a cukorbetegség kockázatát is.

Sokan napközben multitasking feladatokat látunk el, a figyelmünket több dologra kell együttesen fordítani és nem jut időnk a mentális pihenésre. Mindenképpen javasolt olyan hobbit választani, ahol figyelmünk nem a megszokott, rutinná vált teendők körül forog, kreativitásunk, képzeletünk szárnyalhat, és élvezzük is az aktivitást, kertészkedés esetében a frissen rotált, nedves föld és a növények gyógyító illatát, a levelek tapintását és a palántáink által hozott zöldségek, gyümölcsök finom, természetes ízét.

Meglepő tény: Orvosszakértők megállapították, hogy közel 50%-al kisebb volt a demencia, vagyis a szellemi képességek hanyatlásának kialakulása azoknál az idős embereknél, akik rendszeresen kertészkednek, szemben azokkal, akiknél ez a tevékenység kimaradt. Több esetben használják a kertészetet gyógyításra- Alzheimer-kórban szenvedő betegeknél létrehoznak úgynevezett “memóriakerteket”, így a lakók könnyebben visszatalálnak a kiindulási ponthoz.

Gyógyír, terápia a lelki sérülésekre

A mai világban növekvő számban szembesülünk lelki, pszichés problémákkal, depresszióval és pánikbetegséggel. A kertészkedés által az ember megszabadulhat, kitörhet ezekből- aki kertet ápol, saját problémájára is nyitottabb lesz, jobban elfogadja betegségét, hajlamosabb megbirkózni a nehézségekkel. A cseperedő növények minket is arra emlékeztetnek, hogy képesek vagyunk a pozitív változásra és fejlődésre. A kertészkedés során ugyanis rengeteg olyan alkalom, pillanat adatik, amikor a kertész átélheti, hogy újra képes valamit megtenni.

Vesszenek a kalóriák és a felesleges kiadások!

A magunk termesztett növényekkel többek között pénzt spórolhatunk és ezen felül tudatos fogyasztókká válva a családunk számára egészségesebb ételeket készíthetünk. Emellett a kertészkedés közben végzett testmozgással 300-400 kalóriát égetünk óránként, így hosszú távon javítja a testtömegindexünket.

Kreatív gyermeknevelés – kertészkedés mint készség fejlesztés

A közös kerti kapirgálással hasznos és minőségi időt tölthet együtt a család a szabadban. A lényeg, hogy a gyerek úgy érezze : Ő otthon fő kertész. A felnőtt tanácsokat ad, megmutatja,miképp kell ültetni, a második növénnyel már a gyerek is meg tud birkózni. Így megmutatjuk neki az ismeret szerzés izgalmas folyamatát, felelősségre, figyelemre neveljük.

Megosztás itt: facebook
Facebook
Megosztás itt: pinterest
Pinterest

Szólj hozzá!

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük