10 érv amellett, hogy chilit termessz

1. Egészség
Tápanyag dúsabb, mint a hagyományos termés, az otthon termesztett gyümölcsök és zöldségek nagyban befolyásolják a felnőttek és gyerekek étkezési szokásait, segítenek a fertőzések megelőzésében, diabétesz, elhízás és egyes rákok esetében. Az amerikai dietetikus egyesület kutatásai szerint, a gyermekek gyümölcs és zöldség fogyasztása több mint a duplájára nőtt, amennyiben szüleik otthon saját gyümölcsöskertet neveltek.
2. Ízvilág
Az otthon termesztett, frissen szedett növényeknek, és gyümölcsöknek az íze páratlan: lédús, roppanós, különleges ízmélységgel és intenzitással.

3. Biztonság
Az étkezésből származó betegségek, mint a szalmonella vagy az E. coli általában olyan növények fogyasztásából származnak amiket ipari farmokon termesztettek. 2006-ban, ipari farmokon termesztett spenót, amely tehéntrágyából származó E.Coli-val volt fertőzőtt, amerikaiak százait fertőzte meg Californiában. Nincs biztonságosabb ételforrás a saját kertednél.

4. Munka
A kerti munka a legjobb gyógyír az ülőmunkát végzőknek, a beltéri életmódot megkövetelőknek, akiken egyre jobban eluralkodóvá válik a technológia által vezérelt világunk. A fizikai aktivitás öröme természeti környezetben, hogy termesszünk valami megfoghatót nem csak a testnek tesz jót, hanem a léleknek is.

5. Koncentráció
A kertészkedés segít a túlstimulált és hiperaktív gyerekeknek összpontosítani és ezáltal fejlődnek az akadémiai készségeik. Egy 2004-es riport szerint az Illionis-i egyetemtől az Urbanai nyíltvidéken, azt találták hogy a zöld kültéri környezet, azaz a kertek, csökkentik az esélyét az ADHD figyelemzavarnak, több mint 400 gyerek vizsgálatában.

6. Klíma
Az amerikaiak körülbelül 400 gallon olajat használnak fel évente csupán az étkeztetéshez. Ebbe beletartozik az az energia, ami belejut a petrolkémiai rovarírtókba és műtrágyákba, egyúttal az üzemanyag ami működteti a mezőgazdasági gépeket, öntözőrendszereket. Összehasonlításképp, egy organikus konyhakert nulla széndioxid kibocsátással rendelkezhet, vagy akár pozitív hatással is lehet az éghajlatra, a levelekben való széndioxid felszívódás miatt.

7. Költségvetés
A kertek nagyban csökkenthetik az élelmiszerboltokban keletkező számlákat. Egy mostani kutatásban amelyet a Nemzeti Kertészkedési Egyesület szervezett azt találták, hogy az átlag család Amerikában, amely saját zöldséges kerttel foglalkozik csupán 70 dollárt költ élelmiszerboltban évente és megtermeszt körülbelüli 600 dollár értékű zöldséget.

8. Közösség
Az étel otthoni megtermesztése összehozza a családokat mind a kertben és az asztalnál is. A növényekkel való törődés és szüretelés folyamatai lassítanak életmódunkon és ösztönző hatással van arra, hogy otthon készítsük el az ételt. A kertek szociális mágnesként is működnek mivel közelebb hozza a szomszédokat a kerítésen átívelő beszélgetésekkel, összekötik a családot a közösséggel.

9. Boldogság
A kosz boldogít, szokták mondani. 2007-es kutatás szerint, a Bristoli egyetemről Angliában, egerekbe injektálva, egy bizonyos talaj baktérium, Mycobacterium vakcina, megcélozza az immunsejteket, amik bizonyos kémiai anyagokat adnak ki magukból, amelyek stimulálják a szerotonin kibocsájtást az agyban lévő idegek számára – ugyanazon idegek amelyeket a fluoxetin és egyéb antidepresszánsok aktiválnak.

10. Természet
Az étel otthoni megtermesztése tökéletes arra, hogy közelebb érezzük magunkat az anyatermészettel. A legalapvetőbb lecke, miszerint ha gondoskodunk földünkről, az is gondoskodik rólunk. Biztosan tudom, hogy majd szeretném, hogy a gyerekeim értsenek  a gépekhez, viszont ugyanúgy szeretném kitenni őket a növénytermesztés és a természetes ökoszisztéma csodáinak.

0
    0
    KOSARAD
    Üres a kosaradWebshop